8 razloga za rast zlata i srebra 2023. godine

Podijeli:

Ulagači na financijskim tržištima neće po dobrom pamtiti 2022. godinu. Suočili su se s brojnim izazovima diktiranim visokom inflacijom, monetarnim stezanjem središnjih banaka, geopolitičkim trvenjima i usporavanjem gospodarstva… Sve se to odrazilo na pad vrijednosti njihovih financijskih portfelja, koji se sastojao od dionica, obveznica, gotovine i kriptovaluta. S druge strane, 2022. nas je naučila da je u ovakvim godinama “šokova” i rastuće inflacije dobro biti nazočan u američkom dolaru, koji je još uvijek “rezervna” valuta svijeta, ali i u zlatu i sirovinama, koji bilježe pozitivne vrijednosti.

 

Očekuje se da razdoblje izazova neće završiti s 2023. godinom, jer u tom razdoblju očekuje nas godina velikih promjena, ali i prilika. Jednu od velikih “priča” nadolazeće godine možda će ispisati zlato i srebro, iz 8 razloga koje navodim u nastavku.

1. Inflacija

Inflacija, koja se očituje kroz povećanje cijena proizvoda i usluga, jako iritira naše živote. Glavni krivac za rast inflacije može se pronaći u dosadašnjoj monetarnoj politici središnjih banaka, a početak rusko-ukrajinskog rata samo ju je dodatno ojačao. Mjere središnjih banaka kratkoročno će uspješno “smanjiti” rast inflacije, no pritom je dobro biti svjestan valova inflacije koji će uslijediti idućih godina. Pritom je dobro pogledati primjer iz 70-ih, gdje su nakon prvog uslijedila još dva velika inflatorna ciklusa. Zlato se vrlo dobro pokazalo u inflatornim ciklusima. Cijena joj je na početku drugog inflacijskog ciklusa 1972. bila cca. 50 USD/unca, a na kraju trećeg ciklusa inflacije osam godina kasnije zlato je doseglo rekordnu vrijednost od 850 USD/unca.

Slika1: Inflacijski ciklusi 70-ih godina

2. Stagflacija na obzoru

Prema prognozama analitičara, postoji vrlo velika vjerojatnost da će se spomenutoj povećanoj inflaciji pridružiti i gospodarska stagnacija u narednom razdoblju. Ovo razdoblje je poznato kao stagflacija. Ako se ovo razdoblje pokaže kao realan, a zatim realiziran scenarij, tada će ovo razdoblje predstavljati najveće mogućnosti kako za zlato tako i za sirovine, od kojih je jedna od glavnih srebro.

Slika2: Povrat ulaganja tijekom stagflacije

3. Kupnje središnjih banaka

U vremenima ekonomskih i geopolitičkih trvenja i inflacije, središnje banke također se uvijek iznova okreću zlatu jer ga vide kao zaštitu imovine i valuta. Podaci Svjetskog vijeća za zlato (WGC) pokazuju da su središnje banke kupile 399 tona zlata u trećem tromjesečju 2022., što predstavlja porast od 341% u kupnji središnjih banaka u istom razdoblju prethodne godine. Od 1967. godine nismo vidjeli tako velik porast kupnje zlata od strane središnjih banaka.

Tržišta zlata također su bila zapanjena u prosincu 2022., viješću da je Kina mjesec ranije dodala 32 tone zlata svojim službenim rezervama zlata. To i ne bi čudilo da Kina to nije učinila prvi put od rujna 2019. Kina svoje neslužbene rezerve dugi niz godina “skriva” od svijeta, a to je posebno zanimljivo s obzirom na to da se radi i o najvećem proizvođaču zlata u svijetu, koji je već duže vrijeme prestao izvoziti zlato.

 

4. Snižavanje kamatnih stopa od strane središnjih banaka i pad dolara

2022. je ponudila najoštrije i najbrže povećanje kamatnih stopa od strane američkih federalnih rezervi koje nije viđeno već desetljećima prije. Povećanje kamata završit će u SAD-u 2023., ali vrijeme će pokazati kada će banke biti prisiljene ponovno sniziti kamatne stope kako bi izbjegle veliku recesiju. Navedeni scenarij mogao bi utjecati na pad vrijednosti dolara koji je trenutno u trećem. najvećem trendu od 1973. godine. To bi uzrokovalo dodatno ubrzanje vrijednosti plemenitih metala koji su obično u negativnoj korelaciji s američkim dolarom.

 

5. Rastući dugovi

Svi smo svjesni da se naš financijski sustav temelji na dugu, pa se s pravom pitamo kako će sljedeća generacija taj dug moći vratiti. Uz sve veće cijene zaduživanja stanovništva, financijskih institucija i država, rastu i dugovi. Zanimljiva vijest stiže iz Banke za međunarodna poravnanja (BIS), koja se često najavljuje kao “središnja banka svih središnjih banaka”. BIS je nedavno otkrio da razne “nebankarske” financijske institucije poput mirovinskih fondova i privatnih kompanija širom svijeta drže više od 80 trilijuna dolara skrivenog, izvanbilančnog duga u obliku FX swapova. Najava je, naravno, uzdrmala burze, čak i uz činjenicu da spomenute institucije već u idućoj godini moraju refinancirati 64.000 milijardi dolara ovih poslova. Problemi s ovom vrstom refinanciranja 2023. mogli bi dovesti do trenutnih bankrota financijskih institucija, a time i do sloma sustava.

Uz ovakvu vrstu “iznenadnog” financijskog prevrata, investitori traže sigurno utočište imovine koja im ulijeva dodatno povjerenje i likvidnost. U takvim slučajevima zlato postaje prva i najpouzdanija investicija za investitore.

 

6. Neizvjesnost u svijetu

Izazovi i neizvjesnosti kojima smo svjedočili u 2022. pratit će nas iu 2023. Postojeće mjere središnjih banaka i zemalja počet će pokazivati ​​svoj oblik 2023. Usporavanje gospodarstava stvorit će pritisak na početno niže cijene sirovina u prvoj polovici godine., veću nezaposlenost, a u najgorem slučaju čak i dolazak recesije. Za investitore će vrijeme makroekonomskih rizika značiti dodatne brige oko zaštite imovine i potrage za optimalnim portfeljem. Zlato će također biti ključni element zaštite imovine tijekom ovog razdoblja. Prema Svjetskom vijeću za zlato, zlato je ostvarilo pozitivne povrate u 5 od zadnjih 7 recesija.

 

7. Super ciklus sirovina

Dugi niz godina sirovine su bile izrazito zapostavljen sektor, a njihove niske cijene osiguravale su nesmetan gospodarski razvoj i jeftin život. Čini se da smo na prekretnici u kojoj se stvari oko nas revaloriziraju, a sirovine započinju svoj novi super ciklus. Tako će 2022. najvjerojatnije završiti kao najuspješnija investicijska klasa, no to je tek početak. Iako je njihovo predviđanje cijena vrlo nepredvidljivo u kratkom roku, dugoročna slika je sasvim drugačija i vrlo predvidljiva. Bez ključnih sirovina nema i neće biti napretka i razvoja.

 

8. Ponuda i potražnja

Za razliku od financijskih tržišta, cijene sirovina imaju ekonomsku funkciju uravnoteženja ponude i potražnje, što posebno dolazi do izražaja u cikličnosti. Posebno će to biti vidljivo kod srebra koje može postati veliki dobitnik nadolazećeg razdoblja. U ubrzanoj potrazi za “jeftinijom” opskrbom energijom i budućim “zelenim” razvojem, srebro će odigrati izuzetnu ulogu, a da ne spominjemo uvođenje 5G infrastrukture, sve veću stopu prodora električnih vozila, potrošačku elektroniku i medicinski sektor. Zašto bi 2023. mogla postati godina srebra svjedoče najnovije informacije o ponudi i potražnji srebra.

Prema predviđanjima Instituta za srebro, potražnja za srebrom dosegnut će rekordnu ukupnu vrijednost 2022., potaknuta novim, većim količinama industrijske potražnje, kao i potražnje za nakitom, srebrninom i kapitalnim ulaganjima. S druge strane, zbog stagnacije ponude, svjetsko tržište srebra će 2022. godine zabilježiti veliki deficit koji će prema trenutnim procjenama iznositi čak 194 milijuna unci srebra. To je povijesna tržišna neravnoteža, posljednji put viđena 90-ih. Ovaj jaz između ponude i potražnje, koji će se zasigurno nastaviti i sljedećih godina, mogao bi biti veliki razlog za skok cijene srebra, već 2023. godine.

Slika3: Jaz između ponude i potražnje za srebrom

 

S obzirom na sve faktore, možemo biti vrlo optimistični za 2023. godinu na polju ulaganja u zlato i srebro, ali znajući da u ovim turbulentnim vremenima uvijek moramo biti spremni na nagle promjene i stalno prisutne kratkoročne fluktuacije. Vjerujem da oba plemenita metala, zlato i srebro, za budućnost predstavljaju iznimnu kombinaciju zaštite imovine i potencijala za rast vrijednosti, stoga (dodatne) kupnje ne treba odgađati na ulasku u 2023. godinu.

Vjerojatno jedna od najboljih strategija u ovom trenutku je: kupujte zlato i čekajte, nemojte čekati da kupite zlato!

 

Autor: Peter Herman, financijski savjetnik

Podijeli:

About The Author

Pročitajte također

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva