Financijske vijesti

Američke federalne rezerve podigle su kamatne stope za četvrtinu postotnog boda

Po prvi put od izbijanja pandemije covida-19, američke Federalne rezerve podigle su svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova na raspon od 0,25 i 0,50 posto.

Cilj FOMC-a ostaje 2% godišnja inflacija, a guverneri ostaju uvjereni da će uspjeti to ostvariti, uz odgovarajuću monetarnu politiku. Planiraju nastaviti podizati kamatne stope za 0,25 postotnih bodova na svakom od šest preostalih sastanaka FOMC-a, čime će ključnu kamatnu stopu podići na 1,9 posto ove godine, a očekuju još tri povećanja od 0,25 postotnih bodova u 2023. godini.Tako je došlo do prvog povećanja ključne kamatne stope nakon više od tri godine. FOMC je zadnji put povisio kamatne stope u prosincu 2018., zatim ih lagano snizio, a na izbijanju pandemije u ožujku 2020. vratio ih na razinu iz vremena financijske krize. FOMC također planira smanjiti svoju gotovo 9 bilijuna dolara napuhanu bilancu državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira.

Izvor informacija: RTVSLO (na slovenskom jeziku)

Štedite u plemenitim metalima – obratite se s povjerenjem našem timu – Sanela Dropulić mail: sanela.dropulic@valores.si & Metka Dokl metka.dokl@valores.si ili na broj mobitela + 385 (0) 91 39 29 438

Valores Hrvatska

Valores Tim je skupina savjetnika koji prvo ulažu u svoje financijsko znanje, a zatim prate pojedince do njihovih željenih ciljeva.

Povezani članci