Financijska abeceda

Ekonomski ciklus

Poslovni ciklus koji je poznat i kao gospodarski ciklus ili trgovački ciklus je spuštanje ili podizanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) oko njegovog dugoročnog trenda rasta. Dužina poslovnog ciklusa je vremensko razdoblje koje se sastoji od niza procvata i padova. Navedene promjene obično uključuju promjene u određenim vremenskim razdobljima, pogotovo tijekom brzog gospodarskog rasta (širenja ili procvata) i razdobljima relativne stagnacije ili pada (smanjenje ili recesija).

Poslovni ciklusi obično se mjere s obzirom na stupanj rasta realnog bruto domaćeg proizvoda. Unatoč često korištenoj terminologiji, ove promjene gospodarskih aktivnosti ne ukazuju na jedinstvenu ili predvidivu učestalost. Uobičajeni ciklus rasta i padanja povezan je i s promjenama kod kojih su ekspanzije brze, a padovi snažni.

Današnji pogled na opću ekonomiju je da su poslovni ciklusi u svojoj biti suma sasvim slučajnih šokova u gospodarstvu i zato nisu stvarno ciklusi, bez obzira na činjenicu da posjeduju takve karakteristike.

ETF (Exchange Traded Funds), povezani s plemenitim metalima

Su vrijednosni papiri kojima se trguje na burzi i koji prate cijenu zlata. Zlatni ETF fondovi predstavljaju jedinice fizičkog zlata koje mogu biti u papirnatom ili nematerijalnom obliku. Fondovi imaju sklopljene ugovore o izvedenim financijskim instrumentima koji se podupiru zlatom. Ulagači u zlatni ETF ne posjeduju zlato u fizičkom obliku.

Europske valute – počeci

Prva kovnica novca u Sloveniji datira iz 12. stoljeća, a nalazila se u Slovenj Gradcu. Novac koji se kovao bio je poznat pod nazivom „denarič“. Uveo ga je vojvoda Bertold III. Andeški (oko 1185. godine), oglejski patrijarh.

Od tih europskih naroda naslijedili smo mnoge kovanice i valute koje su postojale prije eura. Valute su često dobivale nazive po mjernim jedinicama poput npr. talijanske lire i finske marke jer su na početku kovanice sadržavale točno određenu količinu zlata i srebra.

Poteškoća kod brojnih valuta-zbog različite uspješnosti gospodarstava tečajevi zamjene valuta često se mijenjaju – time trgovanje među državama postaje rizično i obeshrabrujuće.

Ethereum

Ether (ETH) je kriptovaluta koju stvaraju rudari Ethereuma, a nastaje kao nagrada za izračune izvedene i namijenjene zaštiti i dodavanju blokova u lanac blokova. Ethereum služi kao platforma za više od 1900 različitih kriptovaluta i žetona.

Nakon Bitcoina Ethereum je druga najveća platforma za kriptovalute, po tržišnoj kapitalizaciji. Radi se o decentraliziranom open source lancu blokova s pametnim ugovornim funkcijama.

Ethereum je krajem 2013. godine predložio Vitalik Buterin, istraživač kriptovaluta i programer.

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva