Financijska abeceda

Gospodarski ciklus

Poslovni ciklus koji je poznat i kao gospodarski ciklus ili trgovački ciklus je kretanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na njegov dugoročni trend rasta. Dužina poslovnog ciklusa je vremensko razdoblje koje sadrži jedan niz rasta i padanja. Spomenuta kretanja obično uključuju promjene u određenim vremenskim razdobljima, pogotovo tijekom brzog gospodarskog rasta (širenja ili procvata) i razdobljima relativne stagnacije ili pada (smanjenje ili recesija).

Poslovni ciklusi obično se mjere s obzirom na stupanj rasta realnog bruto domaćeg proizvoda. Bez obzira na često korištenu terminologiju, navedene promjene u gospodarskim djelatnostima ne ukazuju na jedinstvene ili predvidive učestalosti. Uobičajeni ili omiljeni ciklus rasta i padanja odnosi se na promjene kod kojih su ekspanzije brze, a padovi snažni.

Današnji pogled na mainstream ekonomiju je da su poslovni ciklusi u svojoj biti suma sasvim slučajnih šokova u gospodarstvu i zato nisu stvarni ciklusi, bez obzira na činjenicu da posjeduju takve karakteristike. Ipak, neke škole predlažu alternativne teorije koje pokazuju da ciklusi stvarno postoje zbog endogenih uzroka.

Jamstva na zlato (Warrants)

Zlatno jamstvo je (kupoprodajna) opcija zajamčena obećanjima o zlatu.

Gold Fields Mineral Services Ltd. (GFMS)

Je međunarodna savjetodavna tvrtka specijalizirana za područje plemenitih metala (zlato, srebro, platina i paladij) sa sjedištem u Londonu. Njihova istraživanja opskrbljuju tržište sličnim analizama tržišta zlata te statističkim podacima o produkciji, recikliranju, preradi, trgovanju i potrošnji.

Good delivery

Je skup pravila koje je izdao LBMA i opisuju fizikalne osobine zlatnih i srebrnih poluga koje su predmet trgovanja na veleprodajnom tržištu londonskih plemenitih metala. Također, standard određuje zahtjeve za uvrštavanje na LBMA Good delivery list – popis odobrenih kovnica (rafinerija).

Investicijske poluge s Good delivery statusom karakterizira visoka čistoća. Vrste su poluga koje se obično koriste na glavnim međunarodnim tržištima (Hongkong, London, New York, Sydney, Tokio in Zürich) i u zlatnim rezervama vlada, centralnih banaka i Međunarodnog monetarnog fonda.

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva