Koja investicija je prava za vas?

Podijeli:

Bez obzira radi li se o kratkoročnim, srednjoročnim ili dugoročnim ciljevima, promišljeno upravljanje kapitalom donosi financijsku slobodu i otvara mogućnosti koje bi inače bile teže dostižne. Posebice u vremenima koja su financijski neizvjesna i kada smo na pragu nove recesije, bitno je razmišljati kakva će biti vrijednost naših sredstava u budućnosti.

Umjesto da nam novac stagnira, odnosno da se zapravo smanjuje na bankovnim računima, radije ga barem djelomice trebamo preusmjeriti u investicije gdje će se na dugi rok oplemenjivati. Već s malim, ali redovitim ulozima, možemo naime utjecati na svoju financijsku budućnost, posebice ako sredstva raspršimo na više pouzdanih investicijskih izvora.

Ali kamo ulagati? Odluka ovisi o našim financijskim mogućnostima, željama i prioritetima. Uz što širi repertoar mogućnosti ulaganja, na tržištu je bitno razumjeti i prednosti i rizike koji ih prate.

 

Investicijski fondovi

Investicijski fondovi poprilično su rašireni investicijski oblici jer uz profesionalno posredovanje društva za upravljanje, ulagač pristupa do široke palete investicijskih mogućnosti, lakše rasprši sredstva, a time smanji rizik. Ulaganje u fondove dostupno je većini, a sredstva su relativno likvidna i raspoloživa za nekoliko dana od najave podizanja sredstava.

Investicije predstavljaju dugoročnu investiciju u koju bi trebali ulagati više godina ili desetljeća, a praćene su ulaznim troškovima, troškovima upravljanja i izlaznim troškovima. Loša strana fondova su i oporezivost investicije unatoč određenim poreznim pogodnostima i manji nadzor ulagača nad strategijom investiranja koja je u pravilu u rukama upravitelja.

 

Dionice i obveznice

Vlasnici dionica kao vlasnici dijela kapitala poduzeća sudjeluju u njegovoj dobiti, a obveznice mogu kupiti od države, poduzeća, banaka. Ulaganje u dionice omogućava raspršenost investicija i relativnu likvidnost jer je dionice moguće u bilo kojem trenutku prodati drugim sudionicima na burzi. Dionice omogućavaju dobre prinose, posebice u brzo rastućim i u pravilu tehnološki naprednim poduzećima, a obveznice spadaju među najsigurnije investicije jer su osigurane novčanim i stvarnim jamstvom izdavatelja.

S druge strane ulaganje u dionice prate troškovi trgovanja i oporezivost, a oslanjanje na rast poduzeća je rizično jer je teško prognozirati njihovu sudbinu za pet godina. Zato je potrebno poznavati okolnosti na tržištu i konkurenciju. Ova vrsta investicija u većini je slučajeva na raspolaganju samo većim ulagačima, ali i manjima koji za ove svrhe moraju otvoriti vlastiti burzovni račun.

 

Osiguranja

Jedan od najčešćih načina oplemenjivanja sredstava su različiti proizvodi osiguranja. Omogućavaju popriličnu zaštitu i sigurnost sredstava na dugi rok jer za njih jamče institucije s dugom tradicijom upravljanja imovinom.

S druge strane, investicije u osiguranja prate visoki troškovi, nelikvidnost i vezivanje uloženih sredstava na više godina. Cijena za posredovanje zastupnika i veću sigurnost investicije je niži prinos uloga na dugi rok i oporezivost, uključivo s porezom na osiguranje.

 

Bankovne ponude

Banke se jednostavno natječu u razvoju novih bankovnih proizvoda za svoje komitente jer za mnoge samo čuvanje novca na transakcijskom računu više nije dovoljno. Sredstva investirana u bankovne proizvode su likvidna i zaštićena bankovnim mehanizmima, a povjerenju u sigurnost sredstava pripomaže i tradicija bankarskih institucija i regulativa.

A tradicija može značiti i okoštalost i manju fleksibilnost za komitente kod upravljanja vlastitom imovinom. Transakcije su popraćene relativno visokim troškovima, a mnoge banke unatoč digitalizaciji određene postupke obavljaju na “papirnati” i vremenski dugotrajan način. Prinosi su inače stabilni, ali relativno niski i dodatno oporezivani.

 

Nekretnine

Ulaganje u nekretnine inače može donositi velike prinose, ali je u pravilo dostupno samo većim ulagačima. Nekretnine predstavljaju relativno sigurnu investiciju ako izuzmemo rizik nekretninskih balona i osiguravaju visoku dobit ili redoviti prihod u obliku najamnine.

Svejedno se radi o manje likvidnom načinu investiranja kojega prate poprilični fiksni i varijabilni troškovi i porez na nekretnine.

 

Kriptovalute

S digitalizacijom ubrzava se i pojava novih sredstava razmjene, pa i kriptovaluta kao što su bitcoin, ether i dr. Njihova glavna prednost je u tome što nisu ovisne o centralnim ustanovama, odnosno posrednicima kao što su banke i burzovno posredničke kuće, što u pravilu omogućava brže i jeftinije transakcije. Likvidnost kripto sredstava je visoka jer su brzo zamjenjiva za odgovarajuću vrijednost u fiat valuti, a u slučaju pozitivnih kretanja tržišta mogu u kratkom vremenu donositi vrlo visoke prinose.

Potencijalno dobri prinosi usko su povezani s vrlo visokim rizikom, izvanrednom volatilnošću i mogućnošću dubokog pada vrijednosti preko noći. Budući da se kriptovalute zasnivaju na digitalnim transakcijama, više su na udaru internetskih prijevara, a osim toga, zakonodavstvo povezano s njima još uvijek nije dovoljno uređeno da bi štitilo ulagača u slučaju gubitka sredstava.

 

Plemeniti metali

Plemeniti metali, posebice zlato i srebro, su tijekom povijesti bili jedan od glavnih nositelja vrijednosti i sredstvo razmjene, a zbog rastuće potražnje i ograničenih zaliha njihova bi se vrijednost još mogla povećati. Plemeniti metali su visoko likvidni i dostupni velikim i malim ulagačima te omogućavaju popriličnu stabilnost i dobre prinose, već u roku jedne godine.

Na bijele plemenite metale se obračunava PDV, a investicijsko zlato je oslobođeno PDV-a i ima porezne prednosti.

Plemeniti metali zahtijevaju uređenje sigurnog čuvanja koje štiti od krađe, a ulagači moraju biti pažljivi s obzirom na prijevare na tržištu te eventualne krivotvorine.

Unatoč tome, zlato i srebro predstavljaju iznimno siguran i profitabilan način ulaganja sredstava. Budući da su sigurnost i stabilnost ključni, bitno je da ulagači odaberu samo one posrednike koji djeluju u skladu s visokim standardima trgovanja plemenitim metalima najviše čistoće te osiguravaju visoku zaštitu sredstava.

 

 

Svaka od investicijskih mogućnosti ima svoje prednosti i mane te na odluku kamo ulagati utječe puno čimbenika. Više od visine investiranih sredstava na dugi rok, bitno je ulagati redovito, koliko jednostavno možemo.

Prigodom odabira prave investicije odvojite vrijeme i posavjetujte se. Obratite se osposobljenim savjetnicima, provjerite mogućnosti i stavite ih u kontekst svojih ciljeva i želja. Uz odgovarajuću podršku odluka će biti lakša i bolja, a vaša će vam sredstva biti zahvalna.

Podijeli:

About The Author

Pročitajte također

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva