Uvođenje eura - slovensko iskustvo, hrvatska monetarna budućnost

Podijeli:

Irena Linasi Rogač je međunarodna savjetnica za poslovne financije s više od 20 godina iskustva. U svojoj je karijeri savjetovala više od 500 osoba – uspješne slovenske i međunarodne poduzetnike i managere te im pomagala u strateškim kontaktima i ulaganjima kapitala u Sloveniji i inozemstvu.

U sklopu svog poslovanja u osam država Europske Unije i šire, pomogla je mnogim tvrtkama u ulaganjima kapitala vrijednog više od 20 milijuna eura. Aktivno predaje o investicijama, poslovnim financijama i ulaganjima u plemenite metale te radi kao procjenitelj za startup ulaganja. Odlikuje je hladan stav i naporan rad. S 23 godine otvorila je vlastiti računovodstveni servis, a kasnije postao investicijski savjetnik.

Mnogi finacijski stručnjaci najavljivali su Sloveniji kako će prelazak na eurogotovinu proteći brzo i bez poteškoća, ali iskustva su bila drugačija. Sve što su mislili do tada da znaju o euru, praksa je pokazala da su iskustva najbolji svjedoci života i rada u eurozoni.

Koje su najveće prednosti uvođenja eura, a koji su najveće negativnosti uvođenja eura – iskustva iz Slovenije, te što pretpostavljate da čeka Hrvatsku?

Uvođenje eura u Sloveniji donijelo je mnoge prednosti za naše žitelje i tvrtke, no s vremenom su im se pridružili i inače očekivani nedostaci. Općenito, uvođenje eura olakšalo je usporedbu cijena na domaćem tlu i u državama eurozone. Osiguralo je i lakše putovanje u zemlje izvan europodručja jer euro je ipak međunarodna valuta. S druge strane, uvođenje je omogućilo gospodarstvu Slovenije stabilnije okruženje, jer nisu bile izložene riziku promjena tečaja pri uvozu i izvozu (na taj način smanjujući transakcijske troškove). Osigurana je i veća stabilnost tečaja i lakši ulazak tvrtki na EU tržište i ozračje konkurentnosti. Što se slabosti tiče, u Sloveniji su se ostvarili strahovi od rasta cijena zbog konverzije valute iz slovenskog tolara u euro i posljedičnog zaokruživanja cijena. S početnim dvostrukim označavanjem cijena 10 mjeseci prije uvođenja eura i 6 mjeseci nakon uvođenja eura, prijelaz na novu valutu euro je bio lakši, ali smo brzo izgubili smisao za usporedbu. Čak i općenito, čini se da je život u samom početku poskupio. Prema određenim izračunima slovenske nacionalne statistike, potrošačke cijene u prvom desetljeću nakon uvođenja eura porasle su u prosjeku za 20,2 posto, au istom razdoblju u eurozoni samo 15,2 posto – gledajući na iskustva u Sloveniji.

 

 

Možemo li očekivati promjene u smislu rasta vrijednosti eura u odnosu na kunu – što je u Sloveniji poskupjelo, a što pojeftinilo kad je uveden euro?

Kuglica sladoleda u Sloveniji 2006. godine je iznosila 100 tolara. Uvođenjem eura konverzacijski tečaj je bio 1 = 239,64 tolara – što je značilo da bi kuglica sladoleda trebala biti 0,41 euro.

No to se nije dogodilo nego je kuglica sladoleda u Sloveniji bila po uvođenju nove valute odmah 1 euro što je značilo da je poskupjela iznad svakog očekivanja. Danas je jedna kuglica sladoleda 15 godina od uvođenja zajedničke valute 1,5 eura u Sloveniji – što dovoljno govori i o „zaokruživanju cijena i o uvođenju eura“.

Općenito, ljudi u Sloveniji su se vrlo brzo navikli na euro. Fiksiranje tečaja tolara i eura olakšalo je na primjer u Sloveniji prilagodbu i usporedbu cijena. Odnos među njima i danas imamo na umu; zbog činjenice da osjećamo i inflaciju i više cijene u eurima, što je posebno vidljivo u posljednje vrijeme. Teško je jednoznačno reći živimo li sada u Sloveniji, bolje ili prije uvođenja eura, jer je uvođenje eura, uz nedostatke, donijelo doista i mnoge dodatne prednosti koje su se sada same po sebi razumljive. Eroziju kupovne moći ne može izbjeći niti jedna svjetska monetarna valuta, a ipak se čini da je euro još uvijek jedna od najstabilnijih na svijetu u ovom trenutku – zaključuje Irena Linasi Rogač, poduzetnica iz Slovenije koja posluje i u Hrvatskoj.

 

Podijeli:

About The Author

Pročitajte također

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva