Financijska abeceda

Cijena plemenitih metala

Cijene plemenitih metala oblikuju se na burzi. Do 20. ožujka 2015. godine cijenu zlata (Gold Fixing) određivala je financijska tvrtka London Gold Market Fixing Ltd., koju je osnovao N. M. Rothschild s četiri trgovca zlatom. Od tada, fiksiranje cijena izvodi se u okviru London Bullion Market Association (LBMA).
Bez obzira na to što je zlato relativno jednostavno, bez zahtjevne strukture i rizika neplaćanja, čimbenici koji utječu na njegovu vrijednost, brojni su i kompleksni. Zbog dugotrajnih procesa otvaranja novih rudnika, proizvodnja zlata je relativno rigidna, bez obzira na povećanu potražnju. Rast cijene zlata možemo objasniti i strahom koji vlada na tržištima kapitala. Sljedeći važan faktor pri oblikovanju cijena je maleni tržišni segment zlata u usporedbi s tržištem dionica.

Central Bank Gold Agreement (CBGA)

Je centralnobankarski sporazum o zlatu. Sporazum su prihvatili svi sudionici na tržištu zlata. Razlog prihvaćanja sporazuma je osiguravanje preglednosti, stabilnosti i sigurnosti na tržištu zlata. Centralne banke europskih država htjele su se osigurati od neočekivanih promjena (naglih padova) cijena zlata. Tako su uspostavile kontrolu nad prodajom monetarnog zlata.

COMEX – New York Commodity Exchange

Je robna burza na kojoj se trguje vrijednosnim papirima, a ne fizičkim oblikom plemenitih metala. Na COMEX-u se terminskim ugovorima na zlato trguje od 1974. godine, a opcijskim od 1982. godine.

Centralna banka

Centralna banka, rezervna banka ili monetarna vlast je institucija koja upravlja valutom i financijskom politikom države ili formalne monetarne unije te vrši nadzor nad njihovim sustavom komercijalnog bankarstva. Prva centralna banka bila je Bank of England. Imala je stroga pravila u pogledu pokrića u zlatu za novčanice u optjecaju.
Centralne banke su državne banke i banke banaka. Svojim odlukama usmjeravaju razvoj svjetskog gospodarstva.

Ustanova nadležna za provedbu monetarne politike na određenom području, na primjer u državi ili – kao što je to slučaj u EU – u zajednici više država. Centralna banka upravlja valutom (trebala bi), osigurava njezinu snagu, određuje novčanu ponudu i kamate te kontrolira druge financijske institucije unutar svojeg radnog područja.

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva