Financijski pogled i zanimljivosti: Je li vrijeme za preispitivanje "opipljivih" ulaganja?

Podijeli:

Newsletter predstavlja pregled financijskih vijesti, stanje investicija i druge financijske zanimljivosti te pruža uvid u informacije koje su vam potrebne za upravljanje novcem u svim gospodarskim situacijama.


Jeste li upoznati s pojmom “čvrsta imovina”, odnosno na hravatskom jeziku “opipljiva” imovina, investicije? Razborito ih je upoznati, također i s financijske točke gledišta. Neki od njih su:

– Sirovine: zlato, srebro, bakar, ulje, drvo.

– Fizičko zlato i srebro: poluge, kovanice, nakit.

– Poljoprivredno zemljište: oranice, šume, nasadi, stoka.

– Umjetnička djela i vrijedni predmeti: Slike, kipovi, antikviteti.

– Nekretnine: stanovi, kuće, zemljišta, poslovni prostori.

 

Više o njihovoj važnosti u nastavku…

Veliko je pitanje kako ćemo ograničiti inflaciju u budućnosti? Navedenu zabrinutost pokazuju i ankete menadžera koje je provela Bank of America. Udio onih koji su zabrinuti zbog buduće veće inflacije raste i zauzimaju prvo mjesto među iskazanim rizicima.

Izvor: BofA

 

Može li cijena bakra predviđati novu inflaciju?

Veza između bakra i inflacije je složena. Iako cijena bakra može porasti prije razdoblja inflacije zbog njegove uloge u proizvodnji mnogih proizvoda, inflacija također može dovesti do viših troškova proizvodnje bakra, što utječe na njegovu cijenu. Cijena bakra često je povezana s kretanjem cijena ostalih sirovina, što također može biti pokazatelj inflacije. Kao što možete vidjeti na slici ispod… Može li cijena bakra (plava boja) ponovno početi rasti i inflacija slijediti primjer (narančasta boja)?

Izvor: Trahan Macro Research

 

Ograničena količina novih ležišta bakra može uzrokovati složene promjene u globalnom gospodarstvu i trgovini robom, utječući na mnoge industrije i države diljem svijeta. Navedeno sigurno neće pridonijeti smanjenju inflatornih pritisaka. Baš suprotno…

Izvor: S&P Market Intelligence

Bakar-sirovina i zlato spadaju u “opipljiva” ulaganja

Materijalna ulaganja trenutno su na najnižoj razini u odnosu na financijsku imovinu od 1925. godine, što ukazuje na relativno nisku atraktivnost “fizičkih” ulaganja (zlato, srebro, roba,…) u odnosu na ulaganja u financijske instrumente poput dionica, obveznica i ostalih vrijednosnih papira.

Uskoro možemo očekivati ​​preokret trenda i postupno povećanje interesa za materijalna ulaganja. Možda je trenutni rast cijene zlata najava novih vremena i preokreta trenda. Ujedno bih istaknuo 2 stvari:

  1. Navedeno može koristiti vlasnicima već postojećih materijalnih ulaganja, ali istovremeno može otežati dostupnost novim investitorima.
  2. S materijalnim ulaganjima možemo očekivati ​​veća ulaganja u istraživanje i razvoj u ovom području, unapređenje tehnologija eksploatacije sirovina i razvoj novih proizvoda i usluga.

Izvor: BofA

Za to vrijeme financijski “stručnjaci” čekaju pad kamata

Predviđanja o smanjenja kamatnih stopa u 2024. jako variraju, no više od njihovog broja bit će zanimljivo vidjeti kakav će biti njihov učinak na ostale investicijske klase. Puno pišem o području plemenitih metala, pa nas sve vjerojatno najviše zanima utjecaj smanjenja kamatnih stopa na cijenu zlata… Kao što vidimo u nastavku, prošla smanjenja su imala pozitivan učinak na cijenu zlata. U razdobljima pauza u podizanju (vrijeme u kojem se danas nalazimo) pa snižavanju kamatnih stopa, zlato “sjaji”.

Hoće li se povijest ponoviti?

Izvor: Incrementum

Čini se da je „Istok“ puno naučio iz povijesti, dok „Zapad“, čiji smo dio, brzo zaboravlja važne stvari. Pogledajte prošli uvoz zlata u Kinu. U veljači 2024. godine uvoz je iznosio 138,71 tona odn 4,46 milijuna unci. U siječnju je bio još veći zbog ulaska u kinesku lunarnu godinu.

Izvor: Goldchartsrus

 

Promatramo ljubav Kine prema zlatu već nekoliko godina. Slika ispod može nam pomoći da vizualiziramo što se događa…

 

Izvor: Merk

 

Čini se da se i “Zapad” ponovno budi kada je kupnja plemenitih metala u pitanju. Možda smo upravo u ovom trenutku svjedoci činjenice da će “Zapad” ponovno početi tražiti oba plemenita metala. ETF fondovi najpopularniji su oblik ulaganja “zapadnih” ulagača, a u novije vrijeme “proslavili” su se prodajom svojih dionica zlata i srebra. Situacija bi se mogla promijeniti ove godine. Barem tako pokazuje donji grafikon, gdje nakon višemjesečne prodaje vidimo ponovni porast “zaliha” srebrnih i zlatnih ETF fondova.

 

Izvor: Saxo

Koji je točan omjer zlata i srebra?

Na kraju još jedna zanimljiva tablica omjera zlata i srebra koja nam govori o kakvim se podcijenjenjima/precijenjenjima radi između dva najvažnija metala. Svi vi koji znate što se događalo s cijenom srebra proteklih godina, sigurno ste svjesni da je srebro trenutno izuzetno podcijenjeno, čak i u odnosu na zlato. Trenutačni omjer je 88 (1 unca zlata može kupiti čak 88 unci srebra). Kako će biti u budućnosti? Naravno, nitko ne zna… Ali zanimljivo je igrati s najmanjim omjerom zlata i srebra iz 2011., kada je omjer bio 1:32. Ako pogledamo zelenu traku ispod omjera br. 30 u donjem dijagramu, uzimajući u obzir ovaj omjer i trenutnu cijenu zlata, vidjeli bismo da bi cijena srebra mogla ići do 73 američka dolara po unci srebra ako se omjer ponovi.

Teško je predvidjeti gdje će biti vrh sadašnjeg robnog ciklusa i kakav ćemo odnos vidjeti u budućnosti. No, cijena zlata će sigurno biti puno viša od sadašnje, a navedeno će pozitivno potaknuti i cijenu srebra.

 

Izvor: Incrementum

 

Newsletter “Financijski pregled i zanimljivost” ne predstavlja uslugu investicijskog savjetovanja. Njegov sadržaj ne predstavlja preporuke za kupnju niti ponude za kupnju, već je namijenjen informiranju javnosti o kretanjima na financijskom području. Za bila kakve savjete i informacije koje trebate u ovom pravcu molimo da se obratite svom financijskom konultantu.

Podijeli:

About The Author

Pročitajte također

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva