Obnovljeni protok kapitala u zlatne ETF-ove i izazovi za Kinu

Podijeli:

Newsletter predstavlja pregled financijskih vijesti, stanje investicija i druge financijske zanimljivosti te pruža uvid u informacije koje su vam potrebne za upravljanje novcem u svim gospodarskim situacijama.


 

U SAD-u je u svibnju otvoreno 272 tisuće neto radnih mjesta, što je premašilo očekivanja. To omogućuje središnjoj banci Federalnih rezervi da u rujnu najbrže počne snižavati kamatne stope, posebice jer su plaće porasle za 0,4 posto na mjesečnoj i za 4,1 posto na godišnjoj razini.

Evo i dodatno oko stope nezaposlenosti u SAD-u. Nedavni porast stopa nezaposlenosti s 3,9 posto u travnju na 4,0 posto snažan je podsjetnik na nestabilnost tržišta rada i šireg gospodarskog okruženja. Takvo povećanje moglo bi imati dalekosežne posljedice, uključujući smanjenu potrošnju potrošača, oslabljeno poslovno povjerenje i potencijalne posredne učinke u raznim sektorima gospodarstva.

Source: Tavi Costa

Strah od novog inflacijskog ciklusa

Cilj mehanizma povećanja kamatnih stopa bio je ograničiti gospodarsku aktivnost povećanjem troškova zaduživanja i smanjenjem potražnje stanovništva i gospodarstva, čime se pokušala obuzdati inflacija. U posljednjih godinu dana smanjio se obujam kredita u eurozemljama, što je usporilo gospodarsku aktivnost. Gospodarstvo eurozone smanjilo se za 0,1 posto u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine, dok je u prvom kvartalu ove godine zabilježilo rast od 0,3 posto. Međutim, zaposlenost je i dalje relativno visoka.

Među analitičarima prevladava uvjerenje da će se daljnje smanjenje kamatnih stopa odvijati polagano. Kad bi Frankfurt prebrzo i previše olabavio monetarnu politiku, to bi doduše potaknulo gospodarski rast, ali bi istodobno povećalo rizik od ponovnog povećanja inflatornih pritisaka i prije nego što se dosegne ciljana inflacija od dva posto. Hoćemo li ga ikada dostići?

 

Source: Forbes Slovenija

 

Alarm iz Njemačke -”motoru” Europe

Novi mjesec, isti trend! Njemačka industrijska proizvodnja ponovno je pala u svibnju. Razina ostaje 15% niža od vrhunca iz 2017.!

 

Source: Jeroen Blokland

 

Njemačka zaostaje u utrci na globalnom tržištu dionica zbog nedostatka velikih tehnoloških kompanija. Vrijednost svih njemačkih dionica sada predstavlja samo 2,1% globalne tržišne kapitalizacije. U 2023. ta je brojka bila puno viša, 2,4%. Samo dvije njemačke tvrtke, SAP i Siemens, nalaze se među 100 najvećih uvrštenih tvrtki.

 

Source: Holger Zschaepitz

Tržište plemenitih metala

Na globalnoj razini, fondovi kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) potpomognuti fizičkim zlatom zabilježili su svoj prvi priljev u godinu dana u svibnju, potaknut rastom imovine koju drže fondovi u Europi i Aziji, priopćilo je Svjetsko vijeće za zlato (WGC).

Potražnja za sigurnom imovinom, potaknuta geopolitičkom i gospodarskom neizvjesnošću, te uporna kupnja središnje banke pridonijeli su porastu cijene zlata od ožujka do svibnja, gurajući spot cijene na rekordnih 2449,89 dolara za uncu 20. svibnja.

 

Čini se da je “najvruća” vijest prošlog tjedna bila ta da Kina nije objavila službenu kupnju zlata u mjesecu svibnju

Ovo bi trebalo prekinuti opsežnu kupnju koja je trajala 18 mjeseci i pomogla da se cijena plemenitog metala pogura na rekordne razine. Osobno sumnjam da će Kina potpuno prestati kupovati, jer tržišta ne bilježe neslužbene kineske kupnje koje se odvijaju iza kulisa. Kina također nije službeno objavila da je prestala kupovati, jedino službene objave ne bilježe kupnju zlata. Ne zaboravimo da je Kina najveći proizvođač zlata na svijetu.

Zašto bi to bilo važno? Može li Kina imati “problema” s opskrbom zlatom?

 

Globalna proizvodnja zlata u padu

Prema WGC-u, rudarska industrija zlata bori se da održi rast proizvodnje jer je depozite žutog metala sve teže “pronaći”. Vidjeli smo rekordnu proizvodnju rudnika u prvom tromjesečju 2024., koja je bila 4% veća nego prošle godine, ali šira slika u pogledu proizvodnje rudnika jest da se ona zapravo ujednačila oko 2016., 2018. i od tada nismo vidjeli rast, navodi WGC. Prema Međunarodnom trgovinskom udruženju, očekuje se da će rudarska proizvodnja u 2023. porasti za samo 0,5% u odnosu na godinu ranije, kada je rast iznosio 1,35% na godišnjoj razini.

Nova nalazišta zlata postaje sve teže pronaći diljem svijeta, jer su mnoga potencijalna područja već istražena.

Zlato i srebro dobro pokazuju svoju snagu i kratkoročno i dugoročno. Zaštita od inflacije, čak i u budućnosti, bit će ključna. Ne trebamo se zavarati trenutnim nižim stopama inflacije da tražimo zaštitu stvarnih vrijednosti.

Source: Goldprice.org

Uvijek postoji dobro vrijeme za kupnju u trendu robe. Određeni mjeseci čak i više?

Promatrajući povijesni rast plemenitih metala, možemo vidjeti koji su se mjeseci pokazali kao najbolji za kupnju, u odnosu na višegodišnje prosjeke. Na temelju analize dugoročnih trendova možemo zaključiti da su pojedini mjeseci nudili bolje mogućnosti kupnje u odnosu na druge. Naravno, na temelju prosjeka, ne uzimajući u obzir izvanredne događaje,

Prednost cijene zlata tijekom cijele godine.

Source: Equityclock

Povoljna cijena srebra tijekom cijele godine.

Source: Equityclock

 

 

Newsletter “Financijski pregled i zanimljivost” ne predstavlja uslugu investicijskog savjetovanja. Njegov sadržaj ne predstavlja preporuke za kupnju niti ponude za kupnju, već je namijenjen informiranju javnosti o kretanjima na financijskom području. Za bila kakve savjete i informacije koje trebate u ovom pravcu molimo da se obratite svom financijskom konultantu.

Podijeli:

About The Author

Pročitajte također

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva