Mogućnosti ulaganja u sirovine: raspoloženje ulagača u porastu

Podijeli:

Newsletter predstavlja pregled financijskih vijesti, stanje investicija i druge financijske zanimljivosti te pruža uvid u informacije koje su vam potrebne za upravljanje novcem u svim gospodarskim situacijama.


 

S rastućim energetskim izazovima, geopolitičkim napetostima i potrebom prelaska na obnovljive izvore energije, sirovine su postale ključni element strategija za budućnost. Nedavni porast raspoloženja ulagača oko roba odražava rastuću svijest o njihovoj ulozi ključnih komponenti diverzificiranih portfelja, osobito u vrijeme inflatornih pritisaka i poremećaja u opskrbnom lancu.

Jeste li znali da AI podatkovni centri troše značajno više energije od tradicionalnih podatkovnih centara, pri čemu ChatGPT pretraživanje troši 6 do 10 puta više energije od tradicionalnog Google pretraživanja? 

Što će biti potrebno za generiranje tako velike količine energije u budućnosti?

Generiranje velike količine energije koja će biti potrebna za napajanje budućih podatkovnih centara umjetne inteligencije zahtijeva višestruki pristup koji uključuje različite izvore energije, napredne tehnologije i strategije energetske učinkovitosti. No, problem koji želim istaknuti je zapostavljenost sirovinskog sektora koji omogućuje daljnji razvoj tehnologije koja je energetski tako “rasipna”.

NVIDIA je iznimno važan igrač na polju umjetne inteligencije. Kada usporedimo Nvidiju i energetski sektor unutar SP500, nalazimo šokantnu stvar. S 2,6 trilijuna dolara, Nvidijina tržišna kapitalizacija sada je više od 900 milijardi dolara veća od svih kompanija u energetskom sektoru S&P 500… zajedno. Neto dobit energetskog sektora iznosi 128 milijardi dolara, u usporedbi s 43 milijarde dolara za Nvidiju.

Source: Charlie Bilello

 

Kako će se potreba za energetskom učinkovitošću odraziti na cijene sirovina?

Mnogo je znakova na tržištu roba da »bikovsko« tržište ostaje netaknuto. Relativna vrijednost roba u usporedbi s dionicama i dalje je povijesno iznimno jeftina i stabilizirala se na povijesno niskim razinama posljednjih godina. Na ovom grafikonu vidimo omjer za zadnjih 50 godina, krivulja na najvišim razinama znači skupu robu u odnosu na vrijednost dionica, a omjer na najnižim razinama znači jeftinu robu u odnosu na burze. Sirovine su izrazito podcijenjene.

Source: Incrementum

 

Roba je prošlog mjeseca zabilježila najveći mjesečni porast raspodjele imovine u ovaj segment u 20 godina.

Source: BofA

Prvi put u četiri desetljeća zlato je nadmašilo obveznice u segmentu sigurnih dugoročnih ulaganja. To je zbog nedavnog skoka cijene zlata u kombinaciji sa slabim prinosima državnih obveznica.

Source: Bloomberg

 

Kakvo je mišljenje o zlatu kao investiciji?

Menadžeri koji vode financije postali su najveći optimisti po pitanju zlata u više od četiri godine jer su se cijene zlata ranije ovog tjedna popele na novi rekord.

Source: Finance Yahoo

Još o srebru…

Proboj srebra/zlata na tjednom vremenskom okviru. Ovo je obično vrlo »bikovski« signal za tržišta plemenitih metala. Možete vidjeti krivulju omjera srebro/zlato i usporediti je s prethodnim godinama.

Source: Tradingview

 

Jedno od najvažnijih područja potražnje za srebrom u ovom trenutku je solarna industrija. To predstavlja sve veći udio potrošnje srebra. Potrošnja srebra za solarne PV sustave iznosi 193,5 milijuna unci srebra u 2023., što predstavlja povećanje od 64% u odnosu na 2022. i povećanje od 4x u proteklom desetljeću.

Source: Incrementum

 

Newsletter “Financijski pregled i zanimljivost” ne predstavlja uslugu investicijskog savjetovanja. Njegov sadržaj ne predstavlja preporuke za kupnju niti ponude za kupnju, već je namijenjen informiranju javnosti o kretanjima na financijskom području. Za bila kakve savjete i informacije koje trebate u ovom pravcu molimo da se obratite svom financijskom konultantu.

Podijeli:

About The Author

Pročitajte također

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva