Nova prilika za karijeru u financijama

Podijeli:

 

Iznenadni i neočekivani događaji u svjetskim gospodarstvima imaju veliki utjecaj na razinu blagostanja naših života, višestruko više nego što možemo zamisliti. Uvijek nas iznova podsjećaju na važnost naše percepcije stvari oko nas, na naše potrošačke navike, poduzetnost, prilagodljivost promjenama i, u konačnici, na našu financijsku pismenost koja nam pomaže da uspijemo sačuvati bogatstvo koje smo stvorili.

 

Našu dobru financijsku pamet možemo unovčiti na dva načina, kao investitor i također kao financijski savjetnik. U tvrtki Tim Valores od samog početka ističemo perspektivu i veliku važnost profesije financijskog savjetnika, koji od znanja iz područja osobnih financija može imati koristi kako za sebe tako i za druge. Zajedničkim radom i dijeljenjem financijskih iskustava i znanja možemo utjecati na dobrobit naših najmilijih, a posredno i na opću dobrobit društva i države. Zato u Tim Valoresu uvijek imamo otvorena vrata za svakoga tko želi učiti o svijetu osobnih financija, investicija i financijskog znanja.

 

U životu neprestano tražimo odgovore na razna financijska pitanja na temu financijskih ciljeva, njihovog ostvarenja i što trebamo učiniti da to postignemo. Ali uvijek iznova otkriva se jaz između teorije i naših želja, a s druge strane između prakse i stvarnosti, koji je određen financijskim svijetom i onim što se oko njega događa. Željela bih s vama podijeliti neke od važnih informacija koje bi svaki pojedinac trebao znati za donošenje kvalitetnih financijskih odluka:

 

1. Pravovremene i korisne financijske informacije

Zamislite da imate pravovremeni pristup aktualnim globalnim financijskim informacijama i njihovo razumijevanje prije nego što se posljedice, dobre ili loše, odraze na gospodarstva i globalna tržišta dionica. Na primjer podizanje kamatnih stopa središnje banke na kredite, zatvaranje banaka, utjecaj nadolazeće recesije na gospodarstvo, hlađenje tržišta nekretnina, cikličnost kretanja roba… Pogled u budućnost i predviđanje događaja nad kojima inače nemamo nikakav osobni utjecaj. No informacije koje posjedujemo mogu nam omogućiti da sačuvamo svoju imovinu u vremenu koje nam dolazi ili pak kvalitetno odlučiti što nam je čini u uvjetima koje nam dolazi.

2. Rani početak ulaganja i kamatni račun

Kaže se da je Albert Einstein opisao složeni kamatni račun kao osmo svjetsko čudo i nazvao ga je “najmoćnijom silom u svemiru”. “Tko razumije taj zarađuje, a tko ne razumije plaća”. Glavna prednost kamatnog računa je u tome što se kamata ne obračunava samo na glavnicu, već i na već zarađenu kamatu, tako da ušteđeni iznos eksponencijalno raste. Primjer: ako uložite 10.000 eura uz kamatu od 5% kada imate 20 godina, investicija će narasti na više od 70.000 eura do vaše 60. godine. Ako uložite isti iznos kada imate 40 godina, do trenutka kada navršite 60 godina dobit ćete samo oko 26.000 eura. Kao što jasno vidimo, što prije počnemo ulagati, dobit ćemo bolje povrate uloženog.

 

 

3. Vođenje osobnih financija

Upravljanje osobnim financijama jedan je od najvažnijih dijelova našeg financijskog života. Ako znamo planirati proračun, kako trošiti i štedjeti, to nam svakako pomaže u ostvarivanju financijskih ciljeva i smanjenju dugova. Prije svega, dobro je krenuti od praćenja obiteljskih prihoda i rashoda te ih optimizirati. Pritom je potrebno zaštiti postojeću imovinu, zdravlje, ali i svoju sposobnost za rad. Budući da živimo u potrošačkom društvu, dobro je uskladiti naše navike s našim vrijednostima, što će nam pomoći da u sljedećoj fazi uspostavimo svoj  mjesečni fond namijenjen pokrivanju iznenadnih, hitnih troškova. Sve navedeno nam pomaže da onda gledamo prema svojoj budućnosti u kojoj slijedimo svoje financijske ciljeve. Kroz stvaranje ili očuvanje bogatstva.

 

4. Preuzimanje rizika prilagođeno je dobi

Za razliku od starijih ulagača, pred mladim ulagačima je dulje razdoblje ostvarivanja prinosa, što znači da si mogu priuštiti više rizika s time većom dobiti. Kako se približavamo kasnijim fazama naše karijere i umirovljenju, ima više smisla prijeći na sigurnija ulaganja nižeg rizika. Naravno, naš profil ulaganja ne ovisi samo o dobi, već i o našoj toleranciji na rizik, vremenskim okvirima, prihodima, poreznim pitanjima i očekivanjima.

 

5. Viša krivulja učenja

Ulaganje novca ima značajnu krivulju učenja, što u osnovi znači koliko je vremena potrebno za stjecanje novih vještina i znanja. Ako rano uložite, sigurno ćete naučiti iz ovih uspjeha i neuspjeha. S vremenom možete usavršiti svoje investicijske vještine i strategije pomnim proučavanjem tržišta i stjecanjem dragocjenog iskustva u tom procesu. Suprotno tome, ako ulažete kasnije, vjerojatno nećete moći donijeti obrazovanu i informiranu odluku o svojim ulaganjima zbog nedostatka vremena.

 

6. Poboljšanje potrošačkih navika

Loše navike trošenja mnoge ljude koče u postizanju financijskih ciljeva. Ako počnemo ulagati dovoljno rano, to svakako pomaže u razvijanju pozitivnih navika trošenja. Najbolje je početi učiti vrijednost novca u mladosti, što će smanjiti vjerojatnost da ćete u budućnosti prekoračiti svoje financijske granice. Ove nas lekcije pretvaraju u financijski odgovorniju osobu.

 

7. Kvaliteta naših života

Financijsko znanje i pravi odabir ulaganja daju nam prednost u svijetu osobnih financija. Rana “izgradnja” bogatstva može značiti veću udobnost i poboljšanu kvalitetu života te utjecati na dobre odnose. S druge strane, dug ima veliki utjecaj na mentalno zdravlje ljudi što dovodi do tjeskobe i depresije. Svatko želi život bez novčanog stresa.

 

Gore navedene upute predstavljaju samo dio važnih informacija koje su važne za naše osobne financije. Zapravo, nikada nećemo moći u potpunosti razumjeti svijet financija, no s druge strane, financijski savjetnici svojim znanjem, informacijama i vezama mogu posebno pomoći pri donošenju strategija.

 

Misija financijskog savjetnika

U okviru tvrtke Tim Valores već dugi niz godina potičemo i ističemo perspektivu profesije financijskog savjetnika i njegovu važnu ulogu u prenošenju važnih financijskih informacija i mogućnosti ulaganja pojedincima i tvrtkama. U mjeri u kojoj pojedinac u potrazi za vlastitim financijskim znanjem i financijskim odlukama osjeća i “potrebu” da te informacije podijeli s drugima, na dobrom je putu da postane financijski savjetnik.

 

Kako bismo upoznali kako financijske informacije tako i perspektivu profesije financijskog savjetnika, organiziramo događaj Valores: Karijerna prilika. Na prezentaciji ćemo predstaviti najprofitabilnije informacije sljedećih godina kojima možete utjecati na tijek svoje osobne financijske budućnosti ili ih iskoristiti za svoju poslovnu aktivnost, jer širimo tim suradnika zbog širenja tvrtka u JI Europu.

 

Štedite u plemenitim metalima – obratite se s povjerenjem našem timu – Sanela Dropulić mail: sanela.dropulic@valores.si & Iris Addaline iris.addaline@valores.si ili na broj mobitela + 385 (0) 91 39 29 438

Podijeli:

About The Author

Pročitajte također

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva

Kupnja i prodaja plemenitih metala

Jednostavno kupujte i prodajte plemenite metale po najpovoljnim cijenama na tržištu

Plan štednje Valores

Pristupite svijetu plemenitih metala s fakultativnim iznosima od 50 € naviše pa sve do svojih ciljeva