Financijske vijesti

Najveći proizvođač srebra pooštrava pravila o iskopavanju tog plemenitog metala

 

 

Meksički Senat odobrio je novi zakon o rudarstvu tijekom zasjedanja prošlog tjedna, koji će imati veliki utjecaj na rudarsku industriju. Meksiko je najveći proizvođač srebra na svijetu, a promjena zakona ograničava pristup meksičkog srebra tržištima, strana ulaganja u infrastrukturu i smanjuje rudarsku aktivnost stranih kompanija. Nacionalna rudarska komora Camimex upozorila je da bi takve reforme mogle koštati zemlju oko 9 milijardi dolara ulaganja i do 420.000 radnih mjesta.

 

Neki nacrti novog meksičkog zakona o rudarstvu:

– skraćuju koncesije u rudarstvu s 50 na 30 godina,

– pooštravaju dozvole za crpljenje vode i

– vraćaju dio rudarske dobiti lokalnim zajednicama.

 

Meksički predsjednik Lopez Obrador nije dodijelio nijednu novu rudarsku koncesiju otkako je preuzeo dužnost krajem 2018. godine u toj zemlji, koja je najveći svjetski proizvođač srebra i osmi najveći proizvođač zlata. Tvrdio je da su prethodne vlade dale previše dozvola za vađenje resursa zemlje, što uključuje zlato i bakar. Kanadsko ministarstvo trgovine ovaj je tjedan izrazilo zabrinutost da bi novi zakoni o rudarstvu mogli utjecati na kanadska ulaganja u meksičku rudarsku industriju, u kojoj posluje nekoliko kanadskih tvrtki.

 

Pročitajte više: Reuters

 

Štedite u plemenitim metalima – obratite se s povjerenjem našem timu – Sanela Dropulić mail: sanela.dropulic@valores.si & Iris Addaline iris.addaline@valores.si ili na broj mobitela + 385 (0) 91 39 29 438

Valores Hrvatska

Valores Tim je skupina savjetnika koji prvo ulažu u svoje financijsko znanje, a zatim prate pojedince do njihovih željenih ciljeva.

Povezani članci